Doplnky výživy, Lifestyle, Strava

Existuje skutočne prepojenie medzi žalúdkom a našim mozgom?

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ľudský mozog a črevá sú dva pomerne nezávislé orgány vykonávajúce odlišné funkcie. Je jasné, že mozog je orgánom, ktorý rozhoduje o tom, kedy a ako bude činnosť v tráviacom trakte, konkrétne v črevách prebiehať.

Vedeli ste však, že nielen mozog ovplyvňuje funkciu čriev, ale platí to aj naopak?

Aj črevá do značnej miery ovplyvňujú spôsob, akým myslíme a následne konáme. Tak ako myseľ dokáže spôsobiť tráviace ťažkosti, aj dianie v črevách môže spôsobiť napríklad stavy úzkosti.

“Gut-brain Axis”

Prepojenie medzi mozgom a tráviacim traktom je mimoriadne tesné. Napríklad, stačí, ak pomyslíte na jedlo a žalúdok na myšlienku zareaguje skôr, ako do neho potrava dorazí aj v skutočnosti. Ak zas niečo nie je v poriadku s črevami, človek môže pociťovať príznaky úzkosti a depresie. Ako informuje portál Health.Harvard.edu, to vysvetľuje, prečo pod vplyvom stresu často pociťujeme nevoľnosť. Stres môže Stres môže zhoršiť aj prípadné existujúce zdravotné ťažkosti a znásobiť pocit bolesti. Aj preto sa lekári v čoraz väčšej miere spoliehajú nielen na medikamentóznu liečbu, ale zameriavajú sa aj na psychický stav pacientov. Komunikácia medzi mozgom a črevami prebieha aj na báze neurotransmiterov. Tie produkuje mozog a ich cieľom je kontrola emócií a telesných reakcií na ne.

Dôležitým neurotransmiterom je serotonín, ktorý je zodpovedný za pocit šťastia a pokojnosti. Zaujímavé je, že serotonín však nie je produkovaný len mozgom, ale aj črevami. Práve tam vzniká až 95% tohto neurotransmiteru. Okrem toho, zdravá črevná mikroflóra produkuje aj kyselinu gama- aminomaslovú (GABA), ktorá reguluje pocity strachu a úzkosti. Liečba špecificky zameranými probiotikami preto môže výrazne pomôcť pacientom trpiacim úzkosťou, bipolárnou poruchou či depresiou.

Nervus Vagus

Vzhľadom na to, aké je fyzické či biochemické prepojenie medzi mozgom a črevami dôležité, vedci majú preň odborné pomenovanie, a to „gut-brain axis“. Črevá dokonca obsahujú až 500 miliónov neurónov, ktoré vysielajú do mozgu informácie, alebo ich prijímajú. Najdôležitejším nervovým prepojením je v tomto prípade nervus vagus. Štúdie dokázali, že u ľudí s ochorením čriev, napríklad Crohnovou chorobou, je funkčnosť tohto nervu oslabená. U ľudí, u ktorých dôjde k úplnému prerušeniu komunikácie medzi črevami a mozgom prostredníctvom tohto nervu, dokonca nezaberajú ani podané probiotiká. Za bežných okolností pritom podanie probiotík s obsahom laktobacilov, ktoré sa užívajú najmä na obnovenie črevnej mikroflóry, spôsobia, že sa do krvi vyplavuje menej hormónov súvisiacich so stresom.

Probiotiká vs. Prebiotiká

Dôkazov o tom, že črevná mikroflóra zásadným spôsobom pôsobí na centrálny nervový systém, je čoraz viac. V tele človeka totiž žijú milióny baktérií, z toho väčšina sa nachádza práve v črevách. Ako sme spomenuli, kudržaniu správnej mikroflóry môže pomôcť užívanie probiotík. WHO definuje probiotiká ako živé organizmy, najčastejšie baktérie a kvasinky, ktoré v správnom množstve môžu podporiť zdravie človeka. Probiotiká sú zvyčajne dostupné vo forme suplementov, tie však môžu nahradiť niektoré druhy bakteriálne fermentovaných potravín. Ako probiotiká môžu slúžiť napríklad jogurty, kefír, ale napríklad aj kyslá kapusta. Medzi najznámejšie probiotické baktérie patria Lactobacillus a Bifidobacterium, pričom každá probiotická skupina je prospešná pri riešení iných zdravotných ťažkostí. Je preto dôležité zvoliť si probiotiká správne.

Aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami?Obe sú pre teloprospešné, rozdiel však spočíva v tom, že kým probiotiká obsahujú prospešné baktérie, prebiotiká resp. prebiotická vláknina je nestráviteľná karbohydrátová zložka a slúži na podporu prospešných baktérií, ktoré sú už v črevách prítomné. Predbežné štúdie dokazujú, že podpora črevnej mikroflóry za pomoci prebiotík pomáha v boji proti obezite, podporuje činnosť imunitného systému, ovplyvňuje vyplavovanie a spracovanie inzulínu a glukózy, vplýva však aj na hladinu cholesterolu v tele. Okrem toho, prebiotiká redukujú riziko vzniku infekcií tráviaceho traktu a podporujú celkový pocit spokojnosti. Výsledky experimentálnych štúdií dokonca dokazujú, že konzumácia vhodných prebiotík pomáha v boji proti rakovine.

Lactobacillus Rhamnosus

Medzi významné probiotické baktérie žijúce v ľudských črevách patrí aj Lactobacillus rhamnosus, ktorá sa neraz pridáva napríklad do mliečnych výrobkov, ale dostupná je aj ako samostatný výživový doplnok. Lactobacillus produkuje enzým laktázu, ktorý štiepi mliečny cukor. Výhodou L. rhamnosus je, že baktéria sa dokáže prispôsobiť prostrediu v tele človeka a priľne na črevnú stenu, vďaka čomu napríklad požitý suplement s obsahom L. rhamnosus pôsobí v tele človeka dlhodobo. Podobne ako iné probiotické baktérie, aj L. rhamnosuspodporuje imunitu, inhibuje patogény a pomáha udržiavať homeostázu. L. rhamnosus je baktéria prospešná aj v boji proti zápalovým ochoreniam, ktoré majú nesmierny dopad na kvalitu života jedinca, napríklad v prípade syndrómu dráždivého čreva. Tieto ochorenia neraz idú ruka v ruke s depresiou alebo úzkosťami. Mimoriadne dôležitou vlastnosťou L. rhamnosus je, že zvyšuje produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom, ako napríklad butyrát.

Butyrát

Starať sa o črevnú mikroflóru je nesmierne dôležité. Zdravá mikroflóra okrem vyššie spomenutých výhod podporuje tvorbu vitamínov, napríklad vitamínu K a niektorých skupín B vitamínov. Okrem toho, premieňa vlákninu na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, napríklad butyrát, propionát a acetát, ktoré sú nevyhnutné k tomu, aby v tele prebiehali metabolické procesy. Práve butyrát a ostatné tuky posilňujú črevné steny a zabezpečujú, aby sa do tela nevstrebali neželané látky. Čoraz viac štúdií dokazuje, že butyrát zabraňuje vzniku rakoviny hrubého čreva. Taktiež pomáha pri hypercholesterolémii , ischemickej porážke či genetických metabolických poruchách a navyše, podporuje neurogenézu, teda tvorbu neurónov.

Črevá a neurodegeneratívne ochorenia

Dysbióza čriev, teda rozvrátená črevná mikroflóra môže viesť nielen k tráviacim ťažkostiam, ale aj k vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako je napríklad skleróza multiplex, Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. Dysbióza totiž môže spôsobiť, že sa v rámci prepojenia medzi črevami a mozgom (gut- brain axis) zvýši mikrobiálna permeabilita. To môže mať za následok hromadenie nesprávne zložených proteínov a demyelinizáciu neurónov, ktoré sú hlavnou príčinou spomínaných neurodegeneratívnych ochorení. Prevencia pred neurodegeneratívnymi ochoreniami je teda o dôvod viac, prečo užívať správne probiotiká.

Ghrelín – hormón hladu

Ako sme už spomínali, črevná mikroflóra môže ovplyvniť aj váhu človeka. Neraz sa v snahe zhodiť zopár kilogramov spoliehame na diéty, tie sú však neefektívne a do niekoľkých mesiacov sú zhodené kilá späť. Do istej miery za to môžu hormóny, ktoré regulujú chuť do jedla, ako aj ukladanie a udržiavanie tukových zásob. V procese priberania hrá dôležitú úlohu ghrelin, ktorému sa hovorí aj hormón hladu. Ten vysiela do mozgu signály, že je čas najesť sa. Práve ghrelin sťažuje držanie akejkoľvek diéty, tvorí sa totiž, keď máme prázdny žalúdok a zintenzívňuje pocit hladu. Čím je hladina ghrelinu vyššia, tým sme hladnejší. Ghrelin však nie je nepriateľom tela, ba práve naopak, jeho úlohou je udržiavať primerané množstvo tukových zásob v tele. Ghrelin neovplyvňuje len pocit hladu, mení spôsob, akým vnímame chuť, zasahuje aj do spánkového cyklu a ovplyvňuje systém odmien v mozgu.

Fermentované jedlá

Ako teda efektívne bojovať proti obezite, dysbióze čriev a jej následkom? Jednou z možností je užívanie výživových doplnkov s obsahom správne zvolených probiotík alebo konzumácia fermentovaných potravín, ktoré probiotiká obsahujú. Bohaté na prospešnébifidobaktérie sú napríklad jogurty. Je však dôležité vyberať tie správne, nie všetky jogurty totiž bifidobaktérie obsahujú, v niektorých sú v procese výroby zničené. Ďalšou možnosťou je nápoj vyrobený fermentáciou mlieka, kefír.Kefír nielen zlepšuje trávenie, ale má aj antikarcinogénne účinky a podporuje imunitu. Vyskúšať by ste mali aj kombuchu, teda fermentovaný zelený alebo čierny čaj. Probiotickými vlastnosťami sa vyznačuje aj kyslá kapusta, ktorá navyše obsahuje aj množstvo vitamínov a antioxidantov. Dôležité však je, aby bola kyslá kapusta nepasterizovaná, ináč sa probiotické účinky strácajú. Skvelým zdrojom probiotík sú aj nakladané uhorky, ktoré sú okrem iného aj zdrojom vitamínu K. Prospešné pre črevnú mikroflóru sú aj niektoré druhy syra, napríklad, mozzarellači čedar.

Čo si z toho vziať?

Prvoradé by malo byť správne stravovanie s dostatkom potravín s vysokým obsahom probiotík a prebiotík. Keď už ste si vybrali správne potraviny, je dôležité jedlo do seba nehádzať, ale jesť pomaly. Venujte pozornosť tomu čo jete a ako to vplýva na vaše telo, zapojte do jedenia všetky zmysly. Pozornosť by sme mali venovať nielen samotnej konzumácii jedla, ale celému procesu, počnúc nakupovaním a stolovaním. Napríklad, mali by sme sa vyhýbať impulzívnemu nakupovaniu a kupovať to, čo skutočne potrebujeme a máme z toho úžitok. Kupovanie spracovaných potravín a jedla s vysokým obsahom cukru nám nijak nepomôže. Naopak, prospešná je konzumácia rastlinnej potravy a potravín s vysokým obsahom vlákniny.

Vhodná je aj konzumácia potravín s vysokým obsahom kolagénu, ako napríklad vývar z kostí alebo losos. Produkciu kolagénu v tele podporuje vitamín C, glycín. Na druhej strane, tvorbu kolagénu v tele narúša nadmerná konzumácia cukru a rafinovaných sacharidov, ale aj fajčenie. Keď už vieme čo jesť, ďalším krokom je jesť vtedy, keď pociťujeme mierny hlad a nevrhať sa na jedlo v stave, keď už od hladu takmer nevidíme. Dôležitým bodom je redukovanie stresu. Aj keď sa ho nikdy nezbavíme úplne, stres a trávenie, a teda aj črevná mikroflóra sú navzájom úzko prepojené. Čím menej budeme v strese, tým lepšie na tom bude naša mikroflóra a naopak. Doprajte si dostatok spánku. Možno sa to nezdá, no na črevnú mikroflóru vplýva aj kvalita a množstvo spánku. Zabúdať by sme nemali ani na dostatočné množstvo tekutín.

 

 

 

 

 

VAROVANIE: Informácie uverejnené v článku sú iba názorom autora a slúžia na zabavenie a informovanie. Tieto informácie nie sú mienené ani predpokladané ako náhrada odbornej lekárskej pomoci. Predtým, ako niečo kúpite, skontrolujte, či je to v súlade s našou súčasnou legislatívou.