Doplnky výživy, Lifestyle, Nootropiká

Rôzne zdroje tekutej energie: káva vs. Zelený čaj vs.energy drink vs. Bonoobo coffee

Káva, čaj a energetické nápoje patria v súčasnosti medzi tie najpopulárnejšie nápoje na svete. Ročne sa vyprodukujú, exportujú a importujú milióny kilogramov kávy a čaju. Mnohí si ani nevedia predstaviť, že by svoje ráno začínali ináč, než so šálkou kávy či čaju v ruke a po práci sa zas plechovka so sladkým energetickým nápojom priam žiada. Okrem toho, existuje nekonečné množstvo možností, z ktorých si môžeme vyberať, od instantnej kávy až po luxusnú cibetkovú kávu, od bežných čajov vo vrecúškach až po vyberané sypané, o energetických nápojoch s rôznym obsahom a s množstvami dostupných príchutí ani nehovoriac. Viete však, ako si správne vybrať stimulačný nápoj tak, aby ste minimalizovali jeho škodlivé účinky a naopak, maximalizovali tie pozitívne?

Instantná káva

Jednou z možností, po ktorej ľudia po celom svete siahajú najčastejšie, je rozpustná instantná káva. Zvyčajne je tento druh kávy lacnejší a jeho príprava je rýchlejšia a jednoduchšia, stačí dať do hrnčeka jednu či dve lyžičky prípravku, zaliať ho horúcou vodou a podľa chuti pridať mlieko či cukor. Na policiach obchodov je dostupných množstvo variácií a značiek, viete však, z čoho sa vyrába a ako pôsobí na naše zdravie?

Instantná káva je v skutočnosti sušený kávový extrakt. Prvým krokom pri výrobe instantnej kávy je selekcia vhodných kávových zŕn a ich praženie. Nasleduje granulácia a získavanie kávového extraktu. Z extraktu je následne potrebné vyrobiť koncentrát, ktorý sa suší zmrazením alebo procesom, ktorému sa hovorí atomizácia. Chuť či iné atribúty takto vyrobenej instantnej kávy závisia najmä od druhu kávy (rastliny), ale aj od podmienok, v ktorých prebehlo spracovanie zŕn. Najčastejšie sa však zrná získavajú z rastlín Coffea arabica a Coffea canephora. Samozrejme, pitie instantnej kávy má svoje výhody aj nevýhody.

Napríklad, v procese sušenia a ďalšieho spracovania kávy sa môže stať, že z kávy ubudnú niektoré dôležité bioaktívne látky, koncentrácia niektorých antioxidantov zas však môže byť po spracovaní vyššia. Aj preto sa názory vedcov na to, či je konzumácia instantnej kávy zdravá alebo nie, líšia.

Pre a proti instantnej kávy

Jedným z hlavných rozdielov medzi bežnou a instantnou kávou je ten, že instantná káva obsahuje o niečo menej kofeínu, pričom kofeín je hlavná zložka, kvôli ktorej väčšina ľudí kávu konzumuje. Na druhej strane však obsahuje mnohonásobne viac akrylamidu (ACR), chemickej zložky, ktorá vzniká pri pražení kávových zŕn pri vysokej teplote, a ktorá pre naše zdravie nie je práve najvhodnejšia. ACR sa bežne nachádza v potravinách či v kozmetike do nášho tela sa teda dostáva rôznymi spôsobmi, nielen pitím instantnej kávy. Vo väčších dávkach však pôsobí ako neurotoxín, ktorý môže poškodzovať centrálny, ale aj periférny nervový systém. Môže spôsobiť nezdravé chudnutie, svalovú slabosť a ataxiu, teda narušenie koordinácie pohybov. Okrem toho, štúdie uvádzajú, že ACR narúša vyplavovanie neurotrasmiterov a ich fungovanie a znižuje antioxidačnú kapacitu nervového tkaniva. Navyše, ACR urýchľuje apoptózu buniek, teda ich programovanú smrť.

Samozrejme, z bežného pitia instantnej kávy človek neochoreje ani nezomrie a podobne ako mletá káva, aj instantná má množstvo benefitov. Napríklad, ak ju konzumujeme v zdravej miere, podporuje fungovanie metabolizmu a celkovú výkonnosť, zlepšuje fungovanie mozgu, pôsobí antioxidačne a chráni pred oxidačným stresom, podporuje dlhovekosť a zlepšuje mentálne zdravie a celkový well- being. Je však na vašom vlastnom uvážení, či v tomto prípade benefity prevážia, alebo sa rozhodnete pre niektorú z iných alternatív.

Mletá káva

Ako sme spomínali vyššie, o niečo zdravšou alternatívou oproti instantnej káve je klasická mletá káva, aj keď dobrá káva môže byť trochu náročnejšia na prípravu. Obsahuje však menšie množstvo ACR a výskumy ukazujú, že pôsobí nielen ako antioxidant, ale aj ako antikarcinogén, chráni teda pred rakovinou. Hlavnými účinnými látkami sú kofeín, kahweol, ale aj kafestol a iné fenoly. Konzumácia mletej kávy pozitívne vpláva na kosti, chráni pred rôznymi ochoreniami srdce a cievy, ale aj ďalšie orgány, napríklad mozog. Pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v tele, chráni reprodukčný systém človeka a 3 až 4 šálky kávy denne posilňujú celkové zdravie a pohodu. Pozor by si však mali dať tí ľudia, ktorí sú citliví na stimulanty a zvoliť miernejšiu alternatívu s nižším obsahom kofeínu. Konzumácia nadmerného množstva kávy môže spôsobiť tráviace ťažkosti či vyvolať pocit úzkosti.

Eko – káva

Jednou z možností na trhu je aj eko- káva, je však naozaj lepšia, ako bežná mletá káva? Jednou z hlavných výhod eko- kávy je, že jej produkcia menej zasahuje do životného prostredia, na jej pestovanie sa totiž používa omnoho menej pesticídov, herbicídov a syntetických hnojív.

Niektoré štúdie však naznačujú, že pojem „eko“ môže byť zneužitý ako šikovný marketingový ťah, v experimentoch si totiž ľudia častejšie zvolili kávu, ktorá bola označená nálepkou „eko- friendly“, a to aj v prípade, ak bola v oboch pohároch obyčajná mletá káva. Dokonca sú ľudia ochotní za ňu zaplatiť viac. Pri kúpe kávy je preto dôležité overiť si, že naozaj kupujete kávu dopestovanú ekologickým spôsobom a nie bežný produkt klamlivo označený nálepkou „eko“. Eko- kávu je teda odporúčané piť vtedy, ak si chcete byť úplne istí, že sa vám do tela nedostanú žiadne vyššie spomínané škodliviny, ako napríklad pesticídy. Kúpou a konzumáciou eko- kávy efektívne chránime nielen svoje vlastné zdravie, ale zároveň prispievame aj k ochrane životného prostredia.

Ako vplýva kofeín na vyplavovanie norepinefrínu?

Ako sme už spomínali, najvýznamnejšou zložkou kávy je kofeín, vedeli ste však, že okrem vyššie spomínaných účinkov do značnej miery vplýva na fungovanie neurotransmiterov, najmä norepinefrínu? Norepinefrín pôsobí na centrálny nervový systém, ovplyvňuje srdcový tep, reguluje množstvo cukru v krvi a plní množstvo ďalších dôležitých funkcií. Pripravuje telo na tzv. „fight or flight“ reakciu a pomáha nám efektívnejšie zvládať zaťažujúce stresové situácie. Dlhodobá konzumácia kofeínu zas podporuje vyplavovanie norepinefrínu a zvyšuje jeho množstvo v mozgu, konkrétne v mozgovom kmeni.

Energy drinky

Medzi mimoriadne populárne stimulanty patria v súčasnosti aj energetické nápoje (EN), pričom najčastejšie sa k nim ako k rýchlemu zdroju energie uchyľujú študenti a mladí ľudia EN sú zvyčajne bohaté na cukor, obsahujú však aj kofeín, guaranu, vitamíny či taurín. Štúdie ukazujú, že vďaka konzumácii EN sa znižuje reakčný čas jedinca a zlepšujú sa kognitívne schopnosti. Človek je vďaka nim bdelejší a redukuje sa pocit mentálnej únavy a vyčerpanosti. Rovnako ako pri káve však platí, že dôležité je konzumovať EN s mierou, v opačnom prípade môžu negatívne účinky prevážiť nad pozitívnymi. Napríklad, niektoré štúdie naznačujú, že EN s vysokým obsahom taurínu môžu dočasne spôsobiť útlm, čo je opačný efekt, než je pri stimulantoch želaný.

 

Taurín a vitamín B

Ako bolo spomenuté vyššie, dôležitou zložkou EN je balančná látka a aminokyselina, taurín. Pôsobí antioxidačne, chráni srdcovo- cievny systém, ale aj nervovú sústavu človeka. Pôsobí ako prevencia pri skleróze a ďalších ochoreniach. Taurín zároveň pôsobí antidepresívne, stabilizuje náladu a podporuje celkovú výkonnosť. Mnoho energetických nápojov obsahuje aj vitamín B, konkrétne skupiny B3, B6 a B12.

 

Vitamín B3, známy aj ako niacín pomáha premieňať skonzumované potraviny a nápoje na energiu, ktorú dokáže telo zužitkovať. Pôsobí protizápalovo, antioxidačne, podporuje fungovanie mitochondrií achráni srdcovo- cievnu, ale aj nervovú sústavu človeka. Vitamín B6 ovplyvňuje náladu a pozitívne vplýva aj na kognitívne funkcie človeka.

Ženšen

Súčasťou nejedného energetického nápoja je aj ženšen, ktorý má taktiež množstvo pozitívnych účinkov a v alternatívnej medicíne sa používa už tisícky rokov. Pôsobí antioxidačne, protizápalovo, pomáha pri zvládaní stresu a redukuje následky oxidačného stresu. Ďalšie štúdie zas ukazujú, že ženšen podporuje kognitívne funkcie a pozitívne vplýva aj na náladu. Podporuje schopnosť učiť sa a sústrediť sa, zlepšuje pamäť a redukuje pocit vyčerpanosti.

 

Zelený čaj

Medzi často konzumované stimulanty možno zaradiť aj zelený čaj, ktorý sa v tradičnej medicíne využíva už stáročia. Samozrejme, účinky závisia od kvality čaju. Aj keď zelený čaj vo vrecúšku síce neuškodí, nemá pozitívne účinky v takej miere, ako kvalitný čaj, pri ktorom má človek istotu, že je naozaj vyrobený zo zozbieraných a vysušených lístkov rastliny čajovníka čínskeho (Camellia sinensis).

Okrem toho, že zelený čaj pôsobí ako stimulant, má pozitívne účinky aj na celkové zdravie človeka. Napríklad, pozitívne vplýva na srdcovo- cievny systém, urýchľuje hojenie rán, reguluje hladinu cukru v krvi, pomáha pri regulácii telesnej teploty a podporuje aj mentálne zdravie a kognitívne procesy. Štúdie naznačujú, že pravidelná a dlhodobá konzumácia zeleného čaju alebo kávy môže dokonca zabrániť oslabeniu kognitívnych funkcií, ku ktorému dochádza vekom. Je však lepší čaj alebo káva? Nie je jednoduché na túto otázku odpovedať priamo. Oba nápoje majú svoje pre a proti a na človeka vplývajú pozitívne najmä vďaka obsahu kofeínu, pričom jeho množstvo v prípade kávy aj čaju závisí od mnohých faktorov, počnúc pôvodom kávy či čaju až po spôsob ich spracovania. Niektoré štúdie však naznačujú, že káva má o niečo výraznejšie antioxidačné účinky ako čaj.

Čo je lepšie, čaj alebo káva? Na túto otázku neexistuje priama odpoveď.

Oba nápoje majú svoje pre a proti a na človeka vplývajú pozitívne najmä vďaka obsahu kofeínu, pričom jeho množstvo v prípade kávy aj čaju závisí od mnohých faktorov, počnúc pôvodom kávy či čaju až po spôsob ich spracovania. Niektoré štúdie však naznačujú, že káva má o niečo výraznejšie antioxidačné účinky ako čaj.

 

Ashwagandha

Súčasťou Bonoobo kávy je aj ashwagandha, rastlina známa aj ako Withania somnifera. Ashwaganda sa už stáročia využíva v tradičnej medicíne, výťažok z rastliny má totiž pre ľudské telo nespočetné množstvo pozitívnych účinkov. Napríklad, pôsobí ako adaptogén, podporuje kognitívne funkcie (zlepšuje pamäťové schopnosti) ale aj celkovú výkonnosť jedinca, pôsobí antioxidačne, pomáha v boji proti úzkostným stavom a aj pri depresii. Ashwagandha podporuje libido a zlepšuje sexuálne fungovanie jedinca, chráni telo a mozog pred rôznymi ochoreniami, vrátane kardiovaskulárnych ochorení či Alzheimerovej choroby. Nespornou výhodou ashwagandhy je, že jej konzumácia nevyvoláva žiadne badateľné nežiaduce účinky. Ashwagandha sa okrem vyššie spomínaných účinkov podieľa aj na zvládaní stresu, vďaka výťažku z rastliny sme voči nemu odolnejší. Štúdie totiž ukazujú, že efektívne reguluje (znižuje) hladinu kortizolu v tele a redukuje následky oxidačného stresu. V súčasnosti sme takmer neustále vystavení rôznym stresorom a ak je hladina kortizolu v tele dlhodobo vysoká, môže to spôsobiť závažné zdravotné komplikácie.

Okrem toho, ashwagandha pozitívne vplýva aj na centrálny nervový systém a na hormonálnu sústavu jedinca, podieľa sa na regulácii hladiny hormónov, ale aj dôležitých neurotransmiterov v tele. It is involved in the regulation of hormone levels, but also important neurotransmitters in the body.

V čom je BONOOBO káva iná?

Bonoobo káva vsádza na tie najlepšie suroviny a ich synergiu. Napríklad taká Triple energy coffee je zdravou alternatívou energy drinku. Aj keď energy drinky môžu mať  intenzívneší efekt, s Triple nergy do seba dostávate iba top suroviny. Žiadne rýchle cukry, sladidlá a pochybné látky. My sme vsadili na kombináciu Bio 100% Arabiky, Ženšenu top kvality, Schizandry ( ide o ďalšiu ajurvédsku rastlinu, ktorá pôsobí ako mierny energizér a “životabudič” , a Acetyl-l-karnitínu , ktorý je vynikajúcou aminokyselinou s termogénnymi a povzbudzujúcimi účinkami.

 

Na druhú stranu, Zen coffee je úplným opakom Triple energy coffee. Neobsahuje kofeín a je v nej prídavok Ashwagandhy, čo je ajurvédska rastlina ktorá upokojuje a znižuje kortizol. Zároveň pôsobí veľmi pozitívne na ľudské telo ako celok a dokáže miernym spôsobom i modulovať rovnováhu hormónov v tele- k lepšiemu. Navyše, kofeín je odstraňovaný z kávy nie chemicky, ale tzv. swiss water process metod . Ide o kvalitnejšiu metódu extrakcie kofeínu z kávy. Nenechávame nič na náhodu.

 

 

A treťou, zatiaľ našou poslednou “kreáciou” je Superhealth coffee, ktorá je zameraná na podporu imunitného systému . Obsahuje hubu Reishi, ktorá je v čínskej medicíne používaná tisíce rokov. Viac o Reishi sa dočítaš tu. Ďalej obsahuje rastlinku Nigella Sativa – Černuška Siata. Táto rastlina má silný antimikrobiálny účinok, podporuje trávenie, je protizápalová, a obsahuje vitamíny B, zinok , fosfor a vápnik. Možno sa obávaš zvláštnej chute kombinácie kávy, huby a adaptogénnej rastliny, ale opak je pravdou – Superhealth coffee chutí úžasne a 99 percent ľudí si ju extrémne pochvaľuje 🙂 Má špecifickú arómu i chuť  je vskutku jedinečná.

 

 

 

 

ČO SI Z TOHO VZIAŤ?

Ako si teda vybrať ten správny stimulant? Ideálna by bola kombinácia jednoduchej prípravy, skvelej chuti, cenovej dostupnosti, nulových vedľajších účinkov a takto by sme mohli pokračovať donekonečna. V konečnom dôsledku však voľba závisí od preferencií konzumenta. Ak máte radi zelený čaj, nenúťte sa do pitia kávy, vyberajte si však kvalitný čaj, vďaka čomu budete mať istotu, že naozaj obsahuje maximálne možné množstvo želaných látok. Pokiaľ sa však radíte medzi kávičkárov, po instantnej káve by ste mali siahať skôr výnimočne. Podobne ako pri čaji uprednostniť kvalitné kávy, aj keď vás možno ich príprava bude stáť o niečo viac energie.

Rozdiely medzi klasickou kávou , čajom, energeťákom alebo napríklad Bonoobo kávou sa môžu zdať malé. Avšak každodennou konzumáciou sa môžu v tele udiať zmeny. Či už k lepšiemu alebo horšiemu. Veď porovnajte-  “energeťák” s 50 gramami rýchlych cukrov, alebo bio káva s výťažkom z rastlín tradičnej čínskej medicíny ktoré vplývajú na najrôznejšie telené funkcie a procesy. Ak si jeden z týchto drinkov doprajete konzistentne na dennej báze, myslím že o veľký rozdiel pôjde.

Aj pri tej najkvalitnejšej káve je však dôležitá miera. Ak denne vypijete 15 šálok kávy, možno si privodíte triašku a iné zdravotné ťažkosti, superhrdinu to z vás však nespraví. Na udržanie optimálnej hladiny energie sú potrebné aj iné veci, napríklad správna organizácia času, aby ste si šálku obľúbenej kávy či čaju mohli v pokoji a bez zhonu vychutnať.