Mnohí z vás si deň bez jednej či dvoch šálok kávy nedokážu ani len predstaviť. Predstavuje pre nás nielen spôsob, ako sa ráno prebrať, ale je aj súčasťou rituálov, ktoré nás upokojujú. V našich životoch zohráva omnoho významnejšiu úlohu, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako sa človek k pitiu kávy vôbec dostal?
Ako je možné, že sme sa od kávových zŕn a bežnej kávy dostali ž k jej moderným prevedeniam s pridaním rôznych užitočných adaptogénnych látok? Nikto presne nevie, kedy začali ľudia kávu konzumovať prvýkrát. Zmienky o nej nájdete roztrúsené v rôznych podobách takmer všade. Existuje preto množstvo variácií „príbehu“ o tom, kedy prečo a ako ľudia začali prvýkrát piť nápoj, ktorý dnes milujú miliardy ľudí po celom svete. Ako informuje portál Springer, prvé zmienky o pití kávy sa objavili už v Starom zákone. Je možné, že kultivácia kávovníka začala ešte v roku 575 pred naším letopočtom, možno však ešte omnoho skôr. V nejednom náboženskom texte je možné nájsť zmienky o tom, ako „temný nápoj“ dodal chorému človeku takú silu, že sa sám postavil desiatke po zuby ozbrojených chlapov a následne obšťastnil desiatky žien.
Jedna z najznámejších legiend zas hovorí, že kávu celkom náhodou objavil pastier kôz menom Kaldi. Ten si všimol, že jeho kozy ohrýzajú bobule zo stromov a sú po nich akési živšie. Mních z neďalekého kláštora si nezvyčajné správanie kôz údajne všimol. Bobule preto pozbieral, upražil ich a uvaril z nich nápoj pre seba a svojich bratov. Vďaka tomu boli mnísi počas nočných modlitieb menej ospalí, káva si teda v ich životoch získala pevné miesto.
Oficiálne sa káva podľa všetkého začala pestovať v okolí Arabského polostrova, kde sa s ňou rozbehlo aj prvé obchodovanie. V 15. storočí sa rozšírila do Egypta a do Turecka a v 16. storočí začali podľa NCA vznikať prvé verejné kaviarne. Káva sa tak už nepila len v súkromí domova. Stala sa príjemným spôsobom trávenia času v spoločnosti, zdieľania klebiet a nadväzovania vzťahov.
Do Európy sa káva prvýkrát dostala približne v 17. storočí, a to vďaka bádateľom a cestovateľom.
Európania si tmavý nápoj veľmi rýchlo obľúbili a rokmi sa tešil čoraz väčšej popularite. Samozrejme, ozývali sa aj takí, ktorí považovali kávu za diablovo dielo a za jed pre ľudské telo. Niekoľkokrát sa dokonca kritic pokúsili vynútiť zákaz pitia kávy. Zasiahnuť musel dokonca aj vtedajší pápež Klement VIII. Ten bol však po ochutnaní kávy s nápojom taký spokojný, že akékoľvek ďalšie pochybnosti boli neprípustné a zákaz kávy sa nekonal.
Odvtedy sa káva využívala aj ako všeliek na rôzne ochorenia od moru, cez psychické ťažkosti až po horúčky neznámeho pôvodu, píše Science Direct. Ako všeliek vnímajú kávu mnohí ešte aj dnes. Aj keď káva spolu s čajom obsadzuje v rebríčku popularity prvé priečky v krajinách po celom svete, medzi najväčších konzumentov kávy patria podľa portálu Springer Amerika a Európa. Portál Statista zas uvádza, že podľa údajov z októbra 2020 sa na prvom mieste v rebríčku umiestnilo Holandsko. Ďalšie priečky obsadili Fínsko, Švédsko a Nórsko, kde sa ročne skonzumujú v priemere viac ako 3 kilogramy kávy ja hlavu. Slovenské štatistiky zas ukazujú, že Slovák skonzumuje za rok v priemere 2,8 kilogramov kávy.
Nootropiká a káva boli súčasťou dejín vždy
Podobne ako o káve, aj o nootropikách by sa dalo povedať, že sú súčasťou kultúry a tradičnej medicíny už od nepamäti. Ako píšeme v predchádzajúcich článkoch, výťažky z rôznych rastlín využívali naši predkovia na liečenie rôznych neduhov či na podporu organizmu už pred tisícročiami. Prvé syntetické nootropiká sa začali vyrábať až po roku 1960 až 1970. Dovtedy sa človek spoliehal najmä na to, čo ponúkala príroda. V 20. storočí však človek začal s nootropikami a ich kombináciami experimentovať o niečo viac. Trendom súčasnosti sú kávy s pridaním nootropík, napríklad ashwagandhy.
Dave Asprey a Bulletproof coffee
So skvelým nápadom, ako vylepšiť bežnú kávu, prišiel pred niekoľkými rokmi Dave Asprey po tom, čo cestoval do Tibetu a ochutnal tam tradičný čaj, do ktorého miestni obyvatelia pridávajú jačie mlieko. Po tomto zážitku začal hľadať spôsoby, ako vylepšiť kávu a čaj aj „doma“, kde človek bežne jaka k dispozícii nemá.
V roku 2013 preto založil spoločnosť Bulletproof 360. Zameral sa na výrobu kávy Bulletproof coffee a iných produktov. Zároveň ľudí učil, ako „hacknúť“ svoj mozog a posunúť svoj výkon ma maximum, vylepšiť svoju náladu a fyzickú, ale aj psychickú kondíciu. Postupne si jeho káva získala množstvo fanúšikov po celom svete.
Aspreyho cieľom bolo spojiť príjemné s užitočným a vytvoriť tak nápoj, ktorý pomôže vrcholovým atlétom, ale aj unaveným rodičom či bežnému človeku, ktorý sa chce o seba starať. Ako píše portál Bulletproof, ideálne je, ak má človek na pamäti, že sa po každej stránke zlepšujeme vďaka kombinácii viacerých faktorov. Ak chceme pre svoje telo urobiť maximum, nestačí len piť kávu alebo vynechať zo svojho jedálnička sladkosti a vyprážané jedlá. Asprey preto napríklad odporúča pitie Bulletproof coffee, ale aj pravidelné pôstenie a stravu prispôsobenú našim potrebám. Vďaka tomu môže človek dosiahnuť optimálny stav mysle, ale aj tela.
Základom Aspreyho myšlienky je pridať k Bulletproof coffee MCT olej a bio maslo ghee. Dôležité je do kávy nepridávať cukor navyše a umelé sladidlá. Vďaka tomu budete mať v káve ideálne množstvo nasýtených tukov a antioxidantov, ktoré telo k svojmu fungovaniu potrebuje. Samozrejme, do kávy si môžete pridať napríklad aj proteín. Takáto kombinácia je okrem iného bohatým zdrojom vitamínu A či beta-karoténu. MCT olej sa získava zo 100 % kokosového oleja, niekoľkokrát sa destiluje a spracúva sa len za pomoci vody, tepla a tlaku. Asprey odporúča vyskúšať aspoň na týždeň vymeniť klasické raňajky za kávu s MCT olejom a bio maslom ghee. Často si to totiž neuvedomujeme, no už od rána svoje telo zásobujeme obrovským množstvom cukru. Želaný efekt sa však neraz nedostaví, namiesto toho sa nám rýchlo minú zásoby energie a už po niekoľkých hodinách siahame opäť po ďalšej dávke cukru.
Four sigmatic- ako vznikla káva s adaptogénmi
Skúmaniu adaptogénov sa vedci začali intenzívne venovať ešte počas druhej svetovej vojny. Verili, že môžu pomôcť vojakom, aby sa cítili lepšie a boli výkonnejší a odolnejší. Výskum však nabral reálnejšie kontúry až v rokoch 1950 až 1960 v Rusku, kde sa vedci pustili do množstva klinických štúdií. Cieľom odborníkov bolo zvýšiť odolnosť organizmu voči stresu a redukovať škody, ktoré môže napáchať vplyv vonkajšieho prostredia. Zaujímala ich napríklad schizandra čínska (Schisandra chinensis), všehojovec štetinatý (Eleutherococcus senticosus) či rhodiola rosea.
Pojem sa do povedomia verejnosti začal postupne dostávať až medzi rokmi 1997 až 1998. Populárnym sa však začal stávať až neskôr, keď sa ukázalo, že adaptogény zvyčajne nemajú žiadne vedľajšie účinky. Čaro adaptogénov však ľudia začali naozaj objavovať až v posledných rokoch, a to najmä v kombinácii s kávou, čajom či inými nápojmi a potravinami. Dnes sú už adaptogény dostupné v rôznych formách od práškov a tinktúr až po tablety pod rôznymi značkami a v rôznych cenových reláciách. Samozrejme, vždy si treba dávať pozor na kvalitu a pred kúpou si obsah adaptogénov overiť.
Jednou zo známych spoločností, ktorá sa adaptogénom venuje, je Fourt Sigmatic založená v roku 2012. Fíni sú známi tým, že sa starajú o svoje zdravie najlepšie, ako vedia. Rozumejú blahodarným účinkom otužovania a saunovania a rýchlo pochopili aj to, ako pozitívne môžu na človeka vplývať správne zvolené adaptogény v strave. Okrem toho, Fínsko dlhodobo patrí medzi tých najväčších konzumentov kávy a čaju. Opäť sa preto stretávame s myšlienkou spájania príjemného s užitočným. Zakladatelia Four Sigmatic totiž prišli s myšlienkou pridať do nápojov, ktoré ľudia tak milujú, adaptogénne huby. V súčasnosti Four Sigmatic vyrába produkty s viac ako 20 rôznymi typmi adaptogénov, vrátane húb, ako napríklad lion´s mane (Hericium erinaceus) či reishi (Ganoderma lucidum).
Čo sa dnes pridáva do kávy?
V súčasnosti sa o kávu s pridanými adaptogénmi zaujíma čoraz viac ľudí. Aj keď je tradičná káva skvelá a jednoznačne má svoje výhody, jej konzumácia predsa len môže mať vedľajšie účinky. U citlivých ľudí alebo pri skonzumovaní nadmerného množstva môže kofeín vyvolať triašku, bolesti hlavy, neschopnosť sústrediť sa či pocit úzkosti. Úlohou adaptogénov v káve je posilniť organizmus a zvýrazniť pozitívne účinky bez toho, aby sme sa museli obávať vedľajších účinkov kofeínu. Značnej popularite sa v súčasnosti tešia napríklad ashwagandha, ženšen, gingko biloba či nigella sativa. Samozrejme, na svoje si prídu aj milovníci kávy, ktorí by svoj nápoj predsa len radi radšej bez kofeínu. Kávu v bezkofeínovom prevedení s pridanými adaptogénmi dnes nájdete poľahky. Či už potrebujete ráno nabiť energiou, doplniť sily, aby ste zvládli poobedňajší tréning či podvečerné pracovné stretnutie, možnosti sú nekonečné. Alternatívy sú dostupné pre každého, aj pre tých, ktorí po bežnej šálke kávy nedokážu večer zaspať.
…a ako vznikla káva Boboobo?
V istom veku som sa začal viac zaujímať o biohacking a optimalizáciu zdravia s mnohými adaptogénnymi rastlinami a ďalšími doplnkami výživy. Začal som si do kávy primiešavať rôzne prísady. Po tom , čo som vymyslel tie najlepšie možné kombinácie s bio kávou, som sa rozhodol že túto top kávu musím dostať medzi čo najviac ľudí 🙂
Pár slov na záver
Ako vidíte, pitie kávy je súčasťou ľudstva už od nepamäti. Ťažko by ste v dejinách hľadli moment, kedy sa káva nepila. Káva si prešla rôznymi štádiami, menila sa spolu s rôznymi trendmi. Vždy to však bol nápoj, ktorý bol známy pozitívnymi účinkami na telo aj na myseľ človeka. Významným krokom vpred bolo v tejto sfére pridanie adaptogénov do kávy.
Medzi priekopníkov vo svete kávy a biohackingu patrí napríklad Dave Asprey, ktorý prišiel s myšlienkou, že kávu možno vďaka MCT oleju a bio maslu ghee obohatiť o ideálne množstvo nasýtených tukov. A to bez toho, aby bolo telo zaťažené množstvom cukru.
Kde sa spomína biohacking a adaptogény, tam sa musí spomenúť aj fínska spoločnosť Four Sigmatic. Tá sa po roku 2012 preslávila najmä tým, že do kávy začala pridávať adaptogénne huby, napríklad reishi. V súčasnosti vyrába Four Sigmatic pestrú škálu produktov s viac ako 20 rôznymi druhmi adaptogénnych látok. Káva jednoznačne pozitívne pôsobí aj na medziľudské vzťahy. Vedeli ste napríklad, že ak dvaja ľudia držia v rukách šálku teplej kávy, majú pocit, že sú si navzájom bližší? Ak zas ponúknete kávu zákazníkovi, je pravdepodobnejšie, že ho presvedčíte o tom, že vaša myšlienka či produkt sú tie správne. Okrem toho, posedenie pri káve je jednoducho niečo, čo nám vždy robí radosť.
Ráno sa ľahšie vstáva, keď viete, že čoskoro vám energiu dodá prvá šálka napríklad v podobe Triple Energy Coffee so ženšenom a schizandrou. Nástrahy dňa zvládnete s absolútnym pokojom vďaka Zen Coffee s ashwagandhou. Váš imunitný systém zas zvládne aj náročné obdobia vďaka Super Health Coffee s obsahom reishi a nigelly sativa. Na zdravie!